суббота, 18 января 2014 г.


Yn 'T Flear - Self Titled (1977 Universe Productions) Artist: Yn 'T Flear
Album: Yn 'T Flear
Label: Universe Orange
Catalog#: OP-2
Format: Vinyl, LP
Country: Netherlands
Released: 1977
Genre: Folk, World, & Country
Duration: 00:45:36Yn 't Flear startte in 1976 en bracht Friestalige traditionele volksmuziek. Daarbij werden ook Bretonse klanken op bombarde en biniou geproduceerd. De band bestond uit de drie broers De Vries uit Heerenveen: Johannes (zang, gitaar en wasbord), Rene (accordeon) en Harry Kornelis (viool en mandoline).
In verschillende opzichten een verrassing, deze plaat. Een verrassing is het om te beginnen als er een plaat uit de lucht komt vallen van een groep waar je nog nooit van hebt gehoord, de tweede verrassing is dat hier nu eindelijk eens wat traditioneel friestalig werk te horen is en tenslotte klinkt de groep heel anders dan je misschien zou verwachten.
Dat komt vooral door de typische neuzelende smartlappenstem van zanger Johannes de Vries en de straatmuzikantachtige manier van spelen van accordeonnist Rene Carel de Vries. Het resultaat van deze combinatie roept het gevoel op van "Ja, dit is nu eens echt Neder-landse volksmuziek". Er klinkt iets in door van de Nederlandse traditie en bijzonder weinig van de gebruikelijke buitenlandse invloeden. Dat laatste ondanks de Engelse, Ierse en Schotse instrumentaaltjes. Deze klinken zodanig dat het eigenlijk net zo goed ook Friese deunen hadden kunnen zijn. (Er is overigens toch een duidelijke culturele verwantschap tussen Friesland en m.n. Schotland).
Dit alles had dus erg leuk kunnen worden. Helaas is er nogal wat negatiefs te zeggen, hetgeen het enthousiasme flink tempert. Kort overzicht: te vaak wordt er onzuiver of ongelijk gespeeld; de mandoline (gespeeld door Harry Kornelis de Vries) roept herinneringen op aan EO-Wessel Dekker's mandoline orkest; de zang is soms onduidelijk en met name het door S.J. van der Molen ( van 'De Friese Tjalk') geschreven 'Hendrik Jelles', is een stomvervelende deun, vooral door de onverstaanbaarheid.
Ik heb de indruk dat Yn 't Flear gewoon te vroeg een plaat heeft gemaakt. Als er op de genoemde punten wordt bijgeschaafd en dat lijkt niet zo moeilijk, dan hebben we er een bijzonder leuke en originele groep bij. Ook in clubs, cafe's en op straat zal de groep waarschijnlijk -ook nu al- veel meer tot zijn recht komen. Ondanks de kritiek toch een aardige plaat, met als hoogtepunt de onvervalste smartlap 'Djip yn 'e Walden'- heerlijk meedeinen! - streektaalzang.nl 

-------- ☆☆☆☆☆☆☆ --------
 
  Side One:
A1. Toen Ik Stond Op Hoge Bergen 04:31
A2. Nan's Waltz, Balqyhidder Lasses, Puddlegum's Misery,Tiddlediwinks Polka 06:01
A3. Hendrik Jelles 04:15
A4. Buttermilk Mary, Wellington's Advance 03:50
A5. En Ach Mijn Lief Katrientje 03:25
A6. Jump At The Sun 02:06
 • Side Two:
B1. Nei Eastlan 03:35
B2. The Irish Washerwoman, Lamb Skinnet 02:18
B3. Djip Yn'E Walden 04:40
B4. Long John's Wedding, Leaping Jack 02:13
B5. Ek Foar Jacob 02:31
B6. Fan Haens Ut 02:54


Personel:
Accordion, Harmonium – Rene Carel De Vries
Mandolin, Mandola, Bouzouki – Harry Kornelis De Vries
Vocals, Mandola, Guitar, Percussion – Johannes De Vries


-----  ☆☆☆ -----

---

Комментариев нет:

Отправить комментарий